Bedrijfsopvolging: doen of niet doen?

Bedrijfsopvolging: Doen of Niet Doen?

Je voelt je nog in ‘ de bloei van je leven’. Denken aan pensioen of afscheid nemen doe je nog niet. Je kinderen zijn nog jong. Ze studeren of volgen een beroepsopleiding. Ondertussen vragen je klanten en leveranciers zich af: hoe zit het met de bedrijfsopvolging? Ze vinden het waarschijnlijk te vroeg om te vragen, maar kijken anders naar jou als ondernemer. Ze proberen in te schatten wat de continuïteit van je bedrijf zal zijn.

Waarom zou ik nu al nadenken over de bedrijfsopvolging?

Om de opvolging van je bedrijf optimaal te regelen, ben je al snel vijf tot zeven jaar bezig.Die tijd heb je nodig om je bedrijfsopvolging fiscaal, financieel, juridisch en bedrijfseconomisch optimaal regelen. Tijdig beginnen met nadenken over bedrijfsopvolging heeft ook marketingvoordelen: klanten zijn verzekerd van continuïteit van je bedrijf, en gaan dus niet vast op zoek naar een andere leverancier, waarvan ze zeker weten dat hij er over langere tijd nog is. Tevens hebben klanten zo de kans kennis te maken met je opvolger en kun jij je klantenbestand en netwerk zorgvuldig overdragen.

Op tijd beginnen met de bedrijfsopvolging vergroot de continuïteit van je bedrijf.

 

Voordelen van tijdig nadenken over de bedrijfsopvolging

Door tijdig na te denken over de bedrijfsopvolging heb je de tijd een goede opvolger te vinden en deze goed in te werken. Het maakt het ook mogelijk een passende bedrijfsstructuur en juridische structuur op te zetten. Voor de eventuele financiering door de opvolger kan het ook noodzakelijk zijn op tijd te beginnen.

Waar moet ik aan denken bij bedrijfsopvolging?

Voordat je op zoek gaat naar een opvolger is het raadzaam na te denken over de volgende zaken:

Hoe wil je het eigendom van het bedrijf geregeld hebben?

Je kan een externe directeur aannemen die de dagelijkse leiding uitvoert, terwijl het eigendom bijvoorbeeld in de familie blijft. Je kunt ook het bedrijf als geheel verkopen. Daarnaast zijn er nog andere varianten en vele mengvormen mogelijk.

Zeggenschap

Wil je zeggenschap houden over je bedrijf? En hoe lang dan?

Opvolgersprofiel

Welke talenten, kennis en houding moet de opvolger bezitten?

Alleen of samen?

Het kan verstandig zijn je te laten begeleiden door een procesbegeleider tijdens het opvolgingsproces. Wanneer je midden in het proces zit ,overzie je zelf het proces niet altijd. Iemand die verder weg staat kan dat wel. Buitenstaanders kunnen een goede hulp zijn. Zij kunnen vertellen wat zij zien.

Ondernemers die open staan voor coaching vertellen dat zij zich minder eenzaam voelen. Een coach kan je ook helpen na te denken over wat er ná de overdracht moet gebeuren. Tegelijkertijd kan de procesbegeleider een rol spelen in de relatie tussen de eigenaar en de opvolger. De opvolger moet ten slotte de ruimte krijgen zelf te ondernemen, maar de kennis van de eigenaar mag niet zomaar verloren gaan.

Conclusie

Nadenken over bedrijfsopvolging, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Een bijkomend effect  is dat je anders gaat ondernemen: het tijdpad dat dat je overziet bij het nemen van zakelijke beslissingen wordt langer.

Bedrijfsopvolging: DOEN!

Vragen

Heb je vragen of wil je een keer vrijblijvend sparren met onze specialist overname binnen familiebedrijven? Neem dan contact op!

Ik wil contact

 

Lees ook onze volgende blog: Opvolgingsplan goede bedrijfsovername binnen families

Lees ook onze vorige blog:  Opvolging in de familie

Meer lezen?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Buis, B. En P. Buis (2013), De kracht van familiebedrijven’ Kluwer

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp