The end of ERP as we know it

It's the end of the world as we know it

Toen was ERP nog heel gewoon

Lang geleden was het heel gewoon om een dag of meer op de postbode te wachten met belangrijke informatie. Toen luisterden we nog samen naar een langspeelplaat en was het heel normaal om ergens tot je pensioen te gaan werken. Het is de tijd waar de basis werd gelegd voor de software systemen die wij later ERP gingen noemen. Een tijd waar het in de logistiek draaide om seriegroottes, voorraden en in beton gegoten werkwijzen.

Maar tijden veranderen, en de veranderingen gaan alleen maar sneller. We vinden het haast normaal dat iets wat op zaterdagavond voor middernacht besteld wordt op zondagmorgen geleverd is. Een werknemer wil betekenisvol werk en zijn arbeidsrelatie is daar ondergeschikt aan. Door disruptieve nieuwkomers op de markt moet ieder bedrijf blijvend veranderen om te overleven.

Is het dan niet bijzonder dat we nog steeds met dezelfde ERP software werken die op zijn best technologisch is vernieuwd? De software die de ruggengraat van ondernemingen moet vormen wordt steeds meer een slecht zittend korset.

Ontwikkeling van ERP

ERP is ontwikkeld vanuit de “inventory control” in de jaren zestig en is uitgebreid naar MRP in de zeventiger jaren en MRPII in de jaren tachtig. In jaren negentig is de eigenlijke term ERP bedacht. Vanaf die tijd zijn de software pakketten uitgebreid naar de facetten van het bedrijf die minder met de primaire processen te maken hebben, zoals marketing en HR. Om het een nieuw jasje te geven zijn we het later Extended ERP gaan noemen en hebben het strategisch gemaakt.

Kortom de basisprincipes van de ondersteuning van ondernemingen zijn de afgelopen 7 decennia niet fundamenteel veranderd. De bedrijven zelf zijn niet stil blijven staan. Ze moeten sneller inspelen op veranderingen waardoor hun logistieke grondvorm en daarmee de besturing continue bijsturing vraagt. De gebruikers van de ERP software zijn door games en apps gewend dat alles “zichzelf” wijst en als een kind met één klik zijn mobiel naar de televisie streamt is het onverteerbaar dat een implementatie van een ERP systeem eenmalig en omslachtig is en iedere nieuwe werknemer op meerdaagse training moet om werk uit te voeren waar hij of zij vermoedelijk al voor was opgeleid.

Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van industry 4.0 of smart factory komen moeizaam van de grond omdat de ERP leveranciers iedere vorm van integratie als een bedreiging beschouwen. Sommige domeinen hebben ze prijs gegeven, zoals PDM. Maar zodra er door derden gepland moet worden, de lasersnijder beter zelf beter calculeert of de buitendienst met tablets aan de slag wil zal de ERP leverancier er veel aan doen om zijn heilige huisje in stand te houden.

Een nieuw ERP concept?

Het is hoog tijd voor een flexibelere oplossing. Specialisten die in hun niche de beste oplossing bieden met slimme en gebruiksvriendelijke apps. Apps die vervolgens als vanzelf samenwerken. Door een vergaande modulariteit kan, bij een wijziging van de ERP behoefte bij een afdeling, dit eenvoudig ingevuld worden door een andere App voor die specifieke behoefte. Misschien is er een tussenlaag of ‘broker’ nodig die het samenwerken regisseert. Of is er altijd een stuk “backbone” nodig.

Het wordt tijd dat de klant zelf weer de baas wordt over de keuze van systemen.

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp