Social Media is niet meer weg te denken uit het leven. Ook bedrijven hebben in toenemende mate te maken met social media. Social media is natuurlijk uitstekend te gebruiken als marketing tool en het biedt de mogelijkheid tot snelle communicatie tussen organisatieleden, waar ter wereld ze zich ook bevinden. Maar wat is nou de invloed van social media op ERP?
De invloed van social media op ERP is zo groot, dat we inmiddels al spreken van social Enterprise Resource planning.
3 Onderdelen Social Enterprise Resource Planning
Social Enterprise Resource Planning,kortweg SERP, bestaat uit drie onderdelen:
- Sociale Data, waarbij klantdata door de hele keten heen (in meer of minder mate) gedeeld wordt
- Real-time, systemen zijn webbased en delen derhalve real-time gegevens
- Betrouwbare meetwaarden, waarbij de harde data een “geloofwaardigheidssausje” krijgt door de betrouwbaarheid van de bron te laten beoordelen.(voor meer informatie hierover, lees je “Social ERP, what is it” van Adam Metz)
Ligt kritische data sneller op straat met sERP?
In de basis is de invloed van social media op ERP dat enkele eigenschappen uit de sociale media hoek binnen het traditionele ERP domein worden toegepast. Volgens IFS is deze vorm van communicatie onveilig is. Kritische data ligt volgens het IFS snel op straat. En dat kan toch niet de bedoeling zijn van ERP? Maar angst is een slechte raadgever.
Angst is een slechte raadgever
De invloed van social media op ERP: een nieuwe manier van denken
Wat als we nou juist de sociale media nemen en vanuit daar ERP gaan ontwikkelen? Volgens Menno Lanting gaan organisatie razendsnel veranderen. Werknemers nemen het heft in eigen hand. Ze zijn voor een goede carrière niet langer afhankelijk van de werkgever met al haar kennis en kunde. Kennis is overal. Daarbij komt nog dat “digital natives” sowieso een andere definitie van carrière hebben.
Social Media maakt traditionele bedrijven overbodig
Een organisatie zou bij wijze van spreke een adhoc karakter kunnen krijgen. Organiseren zoals het uitkomt. Er is dan geen sprake meer van een traditionele bedrijf: één bedrijf met één systeem. En als er geen sprake is van een traditioneel bedrijf, kan een (intern) ERP systeem dan überhaupt wel wat betekenen?
Ja!
Productontwikkeling met social media
Heeft iemand een geniaal product idee dan maakt hij een fanpage of hangout aan, terwijl de projectleden via LinkedIN razendsnel geworven zijn. Projectoverleggen vinden plaats via Skype, terwijl met virtual reality al gamend het ontwerp wordt besproken. In een snel opgezette wiki wordt de benodigde kennis verzameld en gebundeld. Later wordt het prototype met een 3D printer goedkoop en razendsnel gemaakt. De inkoper twittert of yammert zijn bestellingen, en komt in aanraking met voorheen onbekende leveranciers door de diverse reacties. De beste @reply krijgt de order, mits de aanbieder natuurlijk genoeg “likes” of “google+1” van de community heeft gekregen.
Marketing en social media
Marketing is helemaal makkelijk, dat is tenslotte nu al “into” social media. Sterker nog, al gedurende de productdevelopment fase wordt al duidelijk aan de hand van het aantal volgers, fans en vrienden of het product wel levensvatbaar is. Op de blog van het product volgen zij de ontwikkelingen op de voet en leveren waardevolle input door hun reacties. Mocht productie geld gaan kosten wordt dit net als bij sellaband.com gezamenlijk bij elkaar gebracht.
Uiteindelijk heeft ieder ERP systeem ook nog een financieel back-end. Maar is dat nog wel nodig? Welke geldstromen zouden vastgelegd moeten worden? Het betreft hier toch voornamelijk sociaal kapitaal à la “Easycratie”? Het wachten is waarschijnlijk tot de overheid ook daar belasting op gaat heffen, welk BTW tarief geldt er voor een goed idee?
Misschien dat dit wel iets te ver doordraaft. Ik ben er echter van overtuigd dat de verschuiving van “kennis = macht” naar “kennis delen = macht” een veel grotere impact zal hebben op de ERP systemen dan we ons nu kunnen voorstellen. En in tegenstelling tot de moeizame supplychain trajecten die ik heb meegemaakt, en die soms ten onder gingen door wederzijds wantrouwen en niet door techniek, zal het nu de techniek van de (oude) ERP systemen of de cultuur van de leveranciers zijn die het niet bij kunnen sloffen.
Tijd voor de nieuwe winnaars.
Meer lezen
Lees ook: Social media en ERP: Twee werelden
Lees ook: ERP: in vijf stappen meer rendement