Social media en ERP, twee werelden apart?

social media en ERP

Sociale media en ERP, het lijken twee werelden die niet te verenigen zijn. De saaie, grijze, ERP software die nodig is om de bedrijfsvoering van een bedrijf te administreren tegenover de sociale media in vele verschillende hippe verschijningsvormen. De tegenpolen zullen zich echter moeten gaan verenigen omdat “de nieuwe werknemer” andere verwachtingen heeft van software. Sociale media is niet zozeer een oorzaak daarvan als wel het ultieme bewijs.

‘De Nieuwe Medewerker’  heeft andere verwachtingen van software

Gelukkig staat de ERP markt ook niet stil. Ik pik er zomaar eens wat zaken uit, die ik de afgelopen maanden tegenkwam. Meeste voorbeelden kwamen heel toepasselijk tot mij door Twitter. Ik probeer hier geen volledigheid te geven en hoor graag opmerkingen en aanvullingen!

Social media vergroot de kans op weglekken van kennis

Het rapport van IFS “Selecting for Enterprise 2.0 and social media functionality” (zomer 2011)  beschrijft de visie van IFS op sociale media en ERP. Het rapport beschrijft het risico van sociale media dat kennis (IP) het bedrijf uitlekt. Maar dat is natuurlijk geen risico, dat is een feit.

Huidige generaties delen nu eenmaal kennis, en dat is goed.

Een belangrijk aandachtspunt dat het rapport aanstipt is: hoe verenig je de ongestructureerde sociale media data met de gestructureerde ERP data? Er staan verder enkele leuke schermprints in waarin duidelijk is dat de interface meer naar sociale media neigt, en samenwerking binnen de muren aanmoedigt.

Social media en ERP: de invloed van social media op ERP-software

Infor, voor mij toch altijd direct geassocieerd met BaaN, heeft in de laatste versie Infor10 Pulse leuke zaken gestopt. Op internet was direct sprake van Twitter-ERP. Als je de schermen van bijvoorbeeld tweetdeck naast de schermprints van deze infor versie legt is direct duidelijk waar de naam vandaan komt.

Aan de andere kant van de oceaan is, flink gefinancierd, een nieuwe speler ontstaan. Zij gaan heel bewust de markt op als “collaborative manufacturing”. De leverancier Kenandy heeft heel slim op het platform van Salesforce.com een compleet ERP systeem gebouwd.

Alhoewel ik zelf geen grote Microsoft fan ben, heeft Microsoft wel een grote troef in handen: hun sharepoint omgeving, zeker doordat alles in de cloud kan met office365. Sharepoint lijkt net zo’n defacto standaard te worden voor samenwerken en documentbeheer als MS-office en MS-project  al zijn.

Killer app?

Als de productlijn van Microsoft naadloos geïntegreerd gaat worden met hun Dynamics producten zou dit een “killer-app” kunnen worden. Helaas zet Microsoft dit stapje vaak net niet, zoals bijvoorbeeld de integratie van MS-Project met de ERP lijnen.

Rapportage vanuit ERP steeds meer gericht op social media

Eigenlijk is de hele gevestigde orde aan ERP systemen linksom of rechtsom wel bezig met sociale media. Ook rapportage of BI tools haken erop in en kunnen er voor zorgen dat informatie eenvoudig getwitterd kan worden.

ERP informeert

Maar zullen de ERP reuzen als SAP, Oracle of de eerder genoemden wel in staat zijn om echt social te worden? Wat je ziet is dat ook de ERP software steeds minder een bak met gegevens is, maar steeds meer ten dienste staat om te informeren! Ik volg gewoon dat belangrijke project waarvan ik niets wil missen. Of ik twitter gewoon de vraag over een specifieke klant als ik iets niet zeker weet over een order.

 

Conclusie: ERP moet gewoon ‘leuk’ zijn!

Genoeg veranderingen op stapel de komende tijd. Noodzakelijk, want de generatie die opgegroeid is met internet en sociale media verwacht software die gewoon “leuk” is. Vinden ze de software niet leuk dan pakken ze wat anders. Ook samenwerken hoeft niet langer persé binnen één organisatie en je collega hoeft niet dezelfde interface voor de zelfde handelingen.

Eigenlijk is het gewoon tijd voor de APPstore met ERP functionaliteit.

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp