Recensie: Dromen, Durven, Doen

Dromen Durven Doen

Dromen Durven Doen: Het managen van de lastigste persoon op aarde: Jezelf

Ben Tiggelaar belooft in zijn boek ‘ Dromen Durven Doen’  verder te gaan waar zelfhulpboeken ophouden.  Je leert HOE je de adviezen in praktijk brengt, eigen gedrag verandert en dromen realiseert.

 

Samenvatting

In de eerste drie hoofdstukken  van ‘ Dromen, Durven, Doen’ gaat Tiggelaar dieper in op het gedrag.

 

Goede voornemens werken

 

Goede voornemens blijken toch te werken. Al leidt het maar in 20% van de gevallen tot een gedragsverandering die langer dan twee jaar standhoudt. Dit komt doordat 95% van ons dagelijks gedrag automatisch gaat.

En hierbij geldt dat gedrag dat meteen leidt tot plezierige consequenties, zoals drinken van een goed glas wijn, toeneemt, en gedrag wat meteen leidt tot negatieve consequenties, zoals een afkeurende zucht als je de trap pakt in plaats van de lift, neemt automatisch af.

 

Mensen hebben een hekel aan verliezen

 

Veranderen van gedrag wordt ook  bemoeilijkt doordat je, net als andere mensen, een hekel aan verliezen heeft. En verandering van gedrag houdt in dat je een aantal zaken zult verliezen, en nog onzeker bent of en wat je ervoor terug krijgt.

 

Veranderen gedrag in drie fasen

 

In de daarop volgende vier hoofdstukken gaat Tiggelaar dieper in op HOE gedragsverandering te realiseren. Hij geeft daarbij aan dat veranderen gaat in fasen:

  • Dromen: het overwegen en voorbereiden van de verandering
  • Durven: voorbereiden van de verandering
  • Doen: het veranderen en onderhouden van de verandering

DROMEN

 

Een droom krijg je door te kijken naar wat je leuk vindt, en te kijken naar wat je niet leuk vindt.  Mocht je er zo nog niet uitkomen, dan geeft Tiggelaar nog een aantal suggesties over doelen die het nastreven waard zijn, omdat bewezen is dat ze bijdragen aan het geluk van mensen.

Door de droom concreet te maken: meetbaar, actief en persoonlijk kom je van dromen richting durven.

Je stelt vast welk gedrag hoort bij je nieuwe doelen. Een voorbeeld is ‘ik neem elke dag de trap op mijn werk’.

Gedrag wat hoort bij het doel gezonder worden.  Stel je doelen daarbij niet gelijk te hoog. Maar zie het als een trap: elke tree omhoog is een stap in de goede richting. Je bent niet gelijk boven, maar hoger dan je was.

 

DURVEN

 

Durven bestaat uit het onderkennen van crisismomenten, valkuilen en problemen. Door daar van tevoren over na te denken is het mogelijk om ook in crisissituaties je nieuwe gedrag vol te houden.

Gelukkig onderkent Tiggelaar dat nieuw gedrag volhouden in stresssituaties lastig is. Hij geeft daarom drie technieken om ondanks de crisis vast te houden aan je nieuwe gedrag.

 

DOEN

 

En belangrijk: Het begint met vallen èn OPSTAAN. Dit is wat een ware doorzetter onderscheidt van een kruiper: Doorzetters blijven opstaan, verder gaan waar ze gebleven waren. Kruipers geven het op. Uiteindelijk komt het neer op DOEN.

 

Oordeel

 

Het boek leest makkelijk door de vele voorbeelden en heldere uitleg. Er worden veel praktijkvoorbeelden gegeven. Zowel van succesvolle levensveranderaars als van de minder succesvolle.

Motiverend is ‘ Dromen, Durven, Doen’  zeker, en aanknopingspunten om je goede voornemens om te zetten in concreet gedrag wat je vervolgens daadwerkelijk gaat doen biedt het ook.

 

Uiteindelijk moet je het toch zelf doen

 

En daar komt  gelijk een min-puntje aan bod: uiteindelijk moet je het toch zèlf doen.Ben je een planmatig veranderaar, dan heb je veel aan het boek. Hou je er meer van ‘te kijken waar het schip strand’, dan zal Dromen, Durven, Doen je niet aanspreken. In dat laatste geval kun je je troosten met de gedachten dat de succeskans van je goede voornemens toch nog 20% is.

Over de auteur

 

Ben Tiggelaar is bedrijfskundige, schrijver van managementboeken en trainer. Hij wordt vaak gezien als managementgoeroe.

Tiggelaar gebruikt de ‘5/95’-benadering. Deze benadering gaat ervan uit dat bewust of gepland menselijk gedrag veel minder vaak optreedt dan onbewust of automatisch gedrag. De ‘5/95’-benadering neemt aan dat 95% van het menselijk gedrag onbewust of automatisch is.

Verandermanagement zou volgens de theorie van Tiggelaar het effectiefst zijn als het zich richt op beïnvloeding van de onbewuste gedragscomponent.

(foto: Harry Kikstra, auteur van o.a. 3 x Everest en eigenaar 7summits.com)

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp