Boek: Fluitend veranderen

Boekrecensie: ‘Fluitend veranderen, ontspannen op weg naar persoonlijk succes’
Door Bart van den Belt

Niet altijd ben je daar waar je wilt zijn. Je hebt niet de baan, de relatie, het huis, de vriendenkring of de auto die je graag wilt hebben. Nu kun je wachten tot het vanzelf goed komt, of… je gaat fluitend veranderen.

Dromen realiseren

In zijn boek ‘fluitend veranderen’ beschrijft Bart van den Belt in vier van de zes hoofdstukken hoe je je  dromen kunt realiseren. De laatste twee hoofdstukken beschrijft Bart hoe hij zelf zijn eigen dromen heeft gerealiseerd, en komt nog aan bod hoe je teams kunt helpen gestelde doelen te realiseren.

Qua aanpak lijkt het boek op Dromen, durven, doen van Ben Tiggelaar. Met een groot verschil: Van den Belt heeft fluitend veranderen zelf in de praktijk gebracht. Van pleegkind tot succesvol auteur en spreker, met een tussenstop als succesvol jongleur.

Uit zijn persoonlijke verhaal blijkt dat inzichten opgedaan worden op onverwachte plekken en dat omstandigheden nooit een excuus zijn om niets meer te ondernemen.

Door zijn eigen ervaring als uitgangspunt te nemen waardeert Bart de doelen ook anders. Waar de meeste persoonlijke veranderingsboeken de doelen centraal zetten, en je jezelf vaak een mislukkeling voelt als je de doelen niet bereikt in de gestelde tijd, stelt Bart de reis centraal:

Doelen helpen je om op weg te gaan. De snelheid is niet belangrijk, het gaat om het pad.

Net als iedere reis: begin met de eerste stap.  Omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat de koers verlegt moet worden en dat is prima.

Samenvatting Fluitend Veranderen

In het eerste hoofdstuk van ” Fluitend veranderen” wordt de veranderdriehoek geïntroduceerd. De drie stappen zijn:

  • bewustwording,
  • actie
  • reflectie

Bewustwording

Waar sta je nu?

Bewustwording gaat over het kijken waar je nu staat. Met name onder ogen zien waar je niet tevreden mee bent is lastig.Gelukkig heeft Bart hiervoor de bewustwordingskompas ontworpen.

Met de kompas geef je op acht vlakken van je leven een cijfer. Zo weet je gelijk op welk vlak je het eerst aan de slag moet. Natuurlijk hangen de vlakken samen: bijvoorbeeld financiën die niet op orde zijn doen iets met je mentale gesteldheid en relaties.

 Waar wil je heen?

Als je weet waar je staat is het zaak te bepalen waar je naar toe wilt. Je zult een toekomstvisie moeten creëren. Een die bij jou past, en niet bij de buren.Dat laatste is moeilijker dan het lijkt, want je wordt snel beïnvloed door je omgeving.

Bart geeft een aantal concrete tips over hoe je je eigen visie kunt creëren. Een van de hulpvragen hierbij is ‘hoe ziet je leven eruit als je onbeperkt geld hebt?’

 Wat kan er mis gaan?

Prettig is dat Bart beseft, ook uit eigen ervaring, dat een toekomstvisie realiseren niet een-twee-drie gerealiseerd is. In paragraaf 2.4 komen daarom een aantal valkuilen met manieren om deze te ontwijken aan bod.

Zo is het niet verstandig veel te praten over je nieuwe visie. Vaak praten mensen veel over hun plannen, maar komen ze niet tot uitvoering ervan. De oplossing?

Minder praten en acties voor je laten spreken.

Een andere tip is om verschillende soorten doelen te stellen:

  • High impact doelen, doelen die langere tijd in beslag nemen en grote gevolgen kunnen hebben,
  • Groeidoelen, met een looptijd van een maand. Op die manier boek je op korte termijn successen
  • Leerdoelen: stel je open om te leren, want leren is de sleutel tot groei

Overigens raad Bart aan om ontspannen met je doelen om te gaan. Doelen zijn een reden om op weg te gaan, en op de juiste weg te zitten. Tegelijkertijd zijn het slechts middelen om ergens te komen. En de bestemmingen op zich zijn weer plekken op een route die altijd verder gaat.

Of je snel of langzaam loopt maakt niet uit, zolang je maar beweegt in de richting die je op wilt.

Actiestap

Bij de actiestap in het derde hoofdstuk van ” Fluitend veranderen” , gebruikt Bart de cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid van Covey [Cirkel van Invloed en betrokkenheid].

 Cirkel van invloed

In de cirkel van betrokkenheid bevinden zich omstandigheden en personen die je niet direct kunt beïnvloeden. In navolging van Covey zegt Bart daarover: ‘richt je op de cirkel van invloed’.  In deze cirkel namelijk vallen alle omstandigheden en personen waar je bij betrokken bent én invloed op kunt uitoefenen.

Bart voegt daar nog de cirkel van verantwoordelijkheid aan toe: bedenk eerst eens of je wel verantwoordelijk wilt zijn voor alles wat binnen je cirkel van invloed valt.

 Fouten maken mag

Al dat veranderen is niet eenvoudig. Je bevindt je regelmatig buiten je comfortzone, wat angstgevoelens kan oproepen. Door de focus te houden op leren, dus jezelf toe te staan fouten te maken en hiervan te leren door reflectie, hou je de angst onder controle.

Op die manier zal je comfortzone langzaam vergroot worden. Ook hier weer een aantal tips om oude patronen te vermijden, en nieuw patronen eigen te maken.

Reflecteren

Het laatste deel van de veranderdriehoek (hoofdstuk vier) gaat over reflecteren. Door af en toe stil te staan en te kijken waar je bent, kun je kijken of je nog blij bent met de ingeslagen koers, successen zien en ineffectieve patronen op afstand te houden.

De veranderdriehoek is te gebruiken voor persoonlijke verandering, maar ook voor verandering in teams. De drie stappen worden dan gezamenlijk doorlopen.

Oordeel

Fluitend veranderen is geschikt voor iedereen die onvrede voelt in zijn leven, en daarmee aan de slag wilt. Je krijgt concrete tips, en tegelijkertijd leer je mild naar jezelf te kijken als je de gestelde doelen niet binnen een week realiseert.

Over de auteur:

Bart van den Belt (30) is spreker, trainer en ondernemer. Fluitend veranderen heeft hij geschreven vanuit persoonlijke ervaring in omgaan met veranderingen. Na een grote persoonlijke ommezwaai combineert Bart inhoudelijke presentaties, trainingen en seminars met humor en interactie.

Fluitend veranderen“Fluitend veranderen” is te koop bij managementboek.nl 

Meer lezen

Wat is jouw stip op de horizon?

Ruim je huis op voor je verder gaat

Kansen pakken

Groeien zonder rem

wees geen rem

Boekrecensie: Dromen, durven doen

Focus, focus, focus!

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp