Ondernemen? Wees geen rem

Ondernemen?

Ondernemen? Wees geen rem in je eigen organisatie

Ondernemen was lang erg makkelijk. Nog niet zo lang geleden was het mogelijk om op basis van je bestaande kennis een goed bedrijf neer te zetten: je doet waar je goed in bent, en dan kun je er een goede boterham mee verdienen. Misschien zelfs zo goed dat je hem kunt beleggen.

Snelle ontwikkelingen

Ontwikkelingen gaan echter snel, dat wat vandaag nog nieuw en innovatief is, is dat morgen niet meer. Bestaande kennis is niet meer voldoende om succesvol te blijven ondernemen. Zo belden we vroeger met een telefoon, tegenwoordig is bellen een van de dingen die je kunt doen met de telefoon. Koffiedrinken is een beleving geworden dankzij Starbucks en de Praxis biedt instructievideo’s aan via Youtube. Als je als ondernemer niet meegaat in deze ontwikkelingen, en vasthoudt aan het bekende, dan mist de onderneming de boot. Goed zijn in je vak, is niet meer voldoende.

Vijf manieren om in de weg te zitten

De vijf meest voorkomende manieren om als ondernemer je eigen bedrijf in de weg te zitten zijn:

1. Vasthouden aan het bekende

Je bent goed in je vak: Een schilder die goed kan schilderen; een consultant met veel verstand van ISO-certificering; een echte servicegerichte winkelier. Klanten komen bij je, omdat je goed bent in je vak. Of moet ik zeggen: klanten kwamen omdat je goed bent in je vak. Inmiddels komen er minder. Je bent niet slechter geworden in dat wat je kan, maar de vraag van klanten is veranderd: klanten gaan over op kunststof kozijnen, ze willen liever werken met Lean six sigma, en kopen inmiddels in webshops, hoeven ze de deur niet meer uit.

Als je blijft vasthouden aan dat wat je kan, dan verdwijnen je klanten. Er blijven steeds minder mensen over die behoefte hebben aan je product. Ondernemen is ontwikkelen!

Niet alleen MKB-bedrijven blijven vaak hangen in hun comfortzone.  Richard Cornelisse, Director Strategy & Sales van Taxmarc zei 4 februari 2013: “ De bedrijfsmodellen van veel ondernemingen zijn ingrijpend veranderd en worden steeds complexer. SAP heeft echter niet meebewogen. SAP Indirect Tax Consultants in de markt kunnen hierdoor alleen noodverbanden aanleggen in het bestaande SAP-raamwerk. Steeds meer afnemers van SAP werken internationaal. Grensoverschrijdende transacties met derde partijen of binnen een zijn eerder regel dan uitzondering. In combinatie met het gebrek aan harmonisatie van regelgeving in verschillende landen is het beheersen van de btw-positie hierdoor uiterst ingewikkeld. 
Zonder de juiste bt regels zijn reguliere ERP-systemen niet in staat gegevens juist te verwerken. Met als risico dat de btw verkeerd wordt berekend, er niet wordt voldaan aan lokale btw-verplichtingen of transacties commercieel niet kunnen worden uitgevoerd.” 

 

Wat moet je wèl doen?

Stap uit je comfortzone, zie onderstaande figuur

 

uit je comfort zoneBron: www.startofhappiness.com

Uit je comfortzone stappen, en je in de aanleerzone gaan begeven, voelt soms even ongemakkelijk. Tegelijkertijd biedt het je nieuwe kansen: vernieuwing en innovatie, en daarmee kans op onderscheidend vermogen. Je komt in een positieve spiraal

2. Alleen praten

Als ondernemer weet je veel. Deze kennis deel je graag. Het liefst met iedereen. Immers, iedereen heeft het (voor-)recht om te profiteren van de kennis die jij bezit. Echter, door alleen te praten, zul je nooit iets nieuws horen. Je komt er niet achter wat klanten willen. Zo weten veel organisaties niet waarom klanten weg gaan, omdat ze niet luisteren. Een voorbeeld uit de praktijk:

Volgens organisaties gaan hun klanten weg om de volgende redenen: Volgens de klanten zelf gaan zij weg vanwege:
Prijs (45%) Service (75%)
Keuze ander merk (35%) Kwaliteit (30%)
Verandering in behoefte (30%) Keuze ander merk (20%)
Kwaliteit (20%) Functionaliteit (15%)
Service (20%) Verandering in behoefte (15%)
Functionaliteit (15%) Prijs (15%)

(Bron: CRM in de praktijk)

 Ondernemen is luisteren! Stel klanten vragen

Door klanten te vragen wat ze willen, is het makkelijker om te voldoen aan hun wensen, en ze daarmee te behouden. Een PIMS-onderzoek (Profit Impact of Market Share) toonde al aan dat retentie aankopen de organisatie meer opleveren, dan continue zoeken naar nieuwe klanten.

Daarnaast levert luisteren naar klanten nieuwe innovatieve producten op. Zo zijn de meest recente lego-producten, zoals Lego-mindstorms, ontstaan doordat Lego luisterde naar haar (volwassen) klanten. Andere voorbeelden zijn Joppie saus en de nieuwste Lays Chips smaken.

3. Alles zien als spijker

 

“If your only tool is a hammer, you treat every problem as a nail” 

Dat dit een instelling is, waar je niet verder mee komt, weet bijna iedereen. Toch gebeurt het in de praktijk nog veel dat consultants de hun bekende methodiek aanraden als de oplossing, in plaats van de oplossing aan te passen aan het probleem.

Maar ook binnen organisaties wordt verder gezocht in reeds bekende richtingen. Zo gaat er veel tijd verloren met vergaderen en e-mail. We volgen massaal trainingen om effectiever te vergaderen en efficiënt om te gaan met email. Waarbij we dus uitgaan van het bekende. Een andere optie zou echter kunnen zijn stoppen met vergaderen of mailen. Kan niet denkt u? In onderstaand Youtube filmpje ziet u dat er meer in uw gereedschapskist ligt dan een hamer:

4. Wachten

Lange tijd dacht ik ‘social media, dat is niets voor mij. Dat gaat vast over.’ Ik kon me niet voorstellen dat deze vreemde vorm van communiceren lang stand zou houden. Ik wachtte af en… het bleef. Sterker nog social media begon een steeds belangrijkere rol in te nemen binnen de maatschappij. Ik begon nieuws van vrienden en vanuit mijn vakgebied te missen. Wachten leverde me dus niets op.

Ook ik moest aan de social media. Alleen, nu met een achterstand. Waar anderen al lang konden twitteren, facebooken, pinteresten en linkdin-en, moest ik dit alles nog leren. En daarbij maakte ik beginnersfouten, fouten die anderen al jaren niet meer maakten.  Met veel moeite heb ik de achterstand ingehaald. En ik heb er van geleerd. Niet alleen van social media, maar ook dat afwachten niet helpt. En daarnaast leer ik dagelijks van de kennis en contacten die ik heb via social media.

Op de hoogte zijn essentieel als je wilt ondernemen!

Juist als ondernemer is het belangrijk om op de hoogte te zijn van trends en nieuwe ontwikkelingen. Door hieraan mee te doen, ben je ook een van de eersten die nieuwe mogelijkheden in de markt ziet, en zo kun je concurrentievoordeel op doen.

Gelukkig hoef je dit niet alleen te doen. Door medewerkers ruimte te bieden voor nieuwe ideeën, en het uitproberen van nieuwe werkwijzen, het ontwikkelen van nieuwe producten etc. kun je als organisatie voorop lopen, zonder als ondernemer alles alleen te moeten doen.

5. Alles zelf willen doen

En hiermee komen we op de laatste rem op de organisatie: alles zelf willen doen.
Veel ondernemers willen alles zelf doen, de touwtjes in eigen hand houden. In de huidige samenleving is dit niet meer mogelijk. Ten minste niet als je een succesvol bedrijf wilt hebben. Elke twee dagen komt er net zo veel informatie bij als de hoeveelheid informatie van het begin van onze beschaving tot 2003. Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze nieuwe kennis is samenwerken noodzakelijk.

Ondernemen is samenwerken

Tupperware, investeerde minder dan 50.000 dollar in social media-initiatieven om de samenwerking en uitwisseling van kennis tussen haar (Part time) medewerkers te verbeteren. De behaalde resultaten waren indrukwekkend. Het verloop van parttimers daalde met 15%. Best practices werden gedeeld en de winst van de onderneming steeg.

 

Ondernemen is je proactief  begeven buiten je comfortzone en samen met anderen komen tot nieuwe innovatieve ideeën die je organisatie nieuwe kansen biedt!

 

Meer lezen

5 redenen waarom je niet voor jezelf moet beginnen

Wat is jouw stip op de horizon?

Boekrecensie: Fluitend veranderen

Zes ZZP-vallen

Groeien zonder rem

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp