Zeven manieren om je bedrijf te financieren

Financieren

Financieren van je bedrijf speelt op diverse momenten.

Als je een bedrijf start, moet je genoeg geld hebben om de aanloopkosten op te vangen. Hoe veel, dat verschilt per persoon en per bedrijf. Meestal is de behoefte aan financiering een gevolg van groeiplannen maar er kunnen ook andere redenen zijn.

Redenen voor financieren

  • Risico dekking, krediet voor het opvangen van schommelingen in betalingen
  • Investering in een pand, machines of inventaris
  • Het uitkopen van zittende aandeelhouders
  • Herfinanciering, aflossen van oude leningen om bijvoorbeeld tegen gunstigere voorwaarden te lenen.
  • Bedrijfsovername
  • Et cetera

In alle gevallen ontstaat de behoefte omdat je onderneming onvoldoende liquide middelen heeft om zelf hierin te voorzien: de kosten gaan voor de baten uit.

Vormen van financieren

Met de financiering heb je een bepaald doel. Afhankelijk van dat doel is de ene vorm van financiering beter dan de andere. Hieronder een aantal vormen van financiering. Door inzicht te hebben in de diverse financieringsmogelijkheden, ga je goed voorbereid het gesprek aan met de financieel adviseur.

Geld uit eigen onderneming

Als je bedrijf genoeg winst maakt, en daardoor veel reserves heeft opgebouwd, dan kun je overwegen om groei te financieren uit eigen vermogen van de onderneming. Dit is natuurlijk een uiterst goedkope vorm van financieren. Je moet je dan wel afvragen of het bedrijf dat geld wel kan missen. Maar ga ook na of je niet liever dat geld uit de onderneming haalt bijvoorbeeld. Dit heeft allemaal te maken met je eigen persoonlijke privé doelstellingen, ben je bereid het zuurverdiende geld te verspelen?

Tips:

  • Bekijk goed wat de financiële buffers van je bedrijf moeten zijn als het minder gaat. Het is jammer als je nu voordelig kan lenen (omdat je een gezond bedrijf hebt) terwijl je op het moment dat het slecht gaat geen buffers hebt
  • Je kunt het geld ook uit je onderneming naar privé halen (dividend uitkeren bij een BV bijvoorbeeld). Waar beleef je meer plezier aan, mooie dingen met je gezin doen of al je geld in je onderneming.

Privé geld

Door eigen (privé) geld te investeren in je bedrijf kun je vaak zeer gunstig financieren. Immers, de voorwaarden bepaal je zelf (samen met de belastingdienst). Als je je eigen geld in je onderneming steekt, moet je goed nadenken over je privé situatie; heb je nog wel genoeg buffer voor mindere tijden?

Financiering met eigen geld is bij uitstek geschikt voor de start financiering van je bedrijf. Of, als je genoeg geld hebt, ook voor groeifinanciering.

Tips:

  • Denk goed na of je zelf (privé) geld leent om vervolgens in je onderneming te investeren. Je bent dan altijd nog privé aansprakelijk, ook na een faillissement.
  • Soms is het voordeliger om geld van buiten af aan te trekken en je eigen geld te behouden, als buffer bijvoorbeeld.

Banklening

Een van de meest traditionele financieringsvormen is geld lenen van de bank. Bedenk wel dat de bank wil zijn risico’s maximaal afdekken. Als je financiering zoek voor de aanschaf van een pand, dan kan dit onroerend goed als onderpand dienen.

Heb je geen “fysieke” onderpanden dan zal de bank andere zekerheden wensen. Dit kan bijvoorbeeld een persoonlijke borgstelling of bankgarantie zijn. Zoals de term al zegt, het betreft dus een persoonlijke waarborg, je bent dan dus privé voor het terug betalen van de lening aansprakelijk

Zodra er minder zekerheden zijn, zal dit tevens resulteren in een hogere rente op de lening. Of de bank de lening dan gewoon niet verstrekken.

Tips:

  • (Rente) tarieven bij een bank zijn niet in beton gegoten, alles is onderhandelbaar en er zijn vele concurrerende banken.
  • Een bank heeft geen enkele verplichting jouw een lening te verstrekken, wordt dus niet boos als het geweigerd wordt. Ook al is je plan nog zo goed.
  • Een persoonlijke borgstelling is echt persoonlijk, jij bent verantwoordelijk voor het terugbetalen.
  • Bij een bankgarantie zet je een bedrag van jezelf apart voor de bank, hier kun je dus niet meer aankomen!

Aandelen

Een derde mogelijkheid van financiering is het uitgeven van aandelen. Hiervoor moet je wel een BV of een NV hebben. Bij een dergelijke financiering verkoop je aandelen. De koper ontvangt dan een aandeel in je bedrijf en je bedrijf krijgt het geld.

Aan wie je de aandelen verkoopt kan divers zijn. Dit kan aan de eigen werknemers zijn, aan bekenden of familie, maar ook aan anderen, bijvoorbeeld een investeerder.

Tips:

  • Denk goed na over hoeveel je van je bedrijf wilt afstaan, bij meer dan de helft ben je je zeggenschap grotendeels kwijt.
  • Laat je bijstaan door (juridisch) specialisten, aandelen uitgifte is echt maatwerk.
  • Wat je aandeel waard is is moeilijk vast te stellen. Het is enerzijds een rekensommetje maar zeker als je een gouden toekomst verwacht een kwestie van erg goed verkopen.

Investeerders

Investeerders zijn er in alle soorten en maten. Veel investeerders hebben hun geld in fondsen zitten. Het fonds wordt dan bestuurd door een investeringsmaatschappij en kent “investmentmanagers”. Er zijn ook investeerders die als persoon optreden, dit zijn “informal investors”. Vaak zijn dit ondernemers die hun bedrijf verkocht hebben.

Een investeerder wil rendement halen door waarde vermeerdering van de aandelen. Alleen als je bedrijf een BV of NV is, kun je dergelijke professionele investeerders aantrekken.

Investeerders willen op enig moment de aandelen weer verkopen, de zogenaamde exit strategie. Het is in jouw belang goede afspraken te maken over aan wie ze de aandelen mogen verkopen over onder welke voorwaarden.

In tegenstelling tot een bank zal een investeerder voornamelijk geld verschaffen in ruil voor aandelen: ze willen dus zeggenschap en rendement bij uiteindelijke verkoop in plaats van rente. Sommige financiers willen een meerderheids belang, anderen juist niet.

Tips:

  • Wees je bewust van jouw belang (je onderneming) en dat van de investeerder (het rendement)
  • Contracten over aandelen zijn complex, laat je bijstaan door experts. Als je het zelf niet meer begrijpt, zoek een betere expert.
  • Let goed op bij conversie clausules, concurrentie bedingen, persoonlijke garanties en drag along achtige zaken.
  • Wil je je meerderhoud en dus zeggenschap behouden, regel dat!
  • Zorg er voor dat je een persoonlijke klik hebt met de investeerder, ze zullen zich namelijk gaan bemoeien met je bedrijf.

 

Ontwikkelmaatschappijen

In Nederland zijn er diverse ontwikkelmaatschappijen actief. Ontwikkelmaatschappijen zijn financiers, die een bepaalde doelstelling, zoals innovatie of duurzame energie hebben en zijn opgericht vanuit de overheid. Ze investeren dus enkel in bedrijven die in hun doelgroep passen.

Ontwikkelmaatschappijen zijn eigenlijk “gewone” financiers, ze nemen een belang in een bedrijf en verstrekken leningen tegen marktconforme rente percentages. Vanuit hun publieke taak nemen ze wel vaak genoegen met een kleiner belang of minder zekerheden. In praktijk zijn het vaak hele prettige financiers omdat ze niet “hijgerig” zijn of zitten te azen op korte termijn winstbejag.

Tips:

  • Selecteer een ontwikkelmaatschappij aan de hand van de doelgroep, het heeft geen zin tijd te investeren als je toch niet in aanmerking komt.
  • Weeg verhouding tussen aandelen kapitaal en lening goed af. Je moet bijvoorbeeld wel in staat zijn eventuele renteverplichtingen na te komen.
  • Ondanks dat ze vaak “soepeler” zijn dan de eerder genoemde investeerders, zijn het ook investeerders. Neem de tips die daar staan ook ter harte.

Crowdfunding

Inmiddels is het al aardig ingeburgerd maar tot voor kort was het een onbekende vorm van financieren: de crowdfunding.

Crowdfunding wordt vaak ingezet als een geweldig idee zo risicovol is dat geen financier of bank zich er aan wil wagen. Crowdfunding wordt ook vaak gebruikt bij innovatieve technologische projecten waarbij de investeerders geen geld investeren maar eigenlijk vooraf betalen voor het eventuele product wat nog ontwikkeld moet worden.

Op de website kickstarter vind je hier legio voorbeelden van. Doordat bij crowdfunding iedere investeerder een klein bedrag geeft, is het risico per persoon beperkt.

Crowdfunding zien we ook vaak op lokaal niveau terug waarbij een winkelier moet investeren en van de bank geen geld krijgt. Vele tevreden klanten leveren dan een kleine bijdrage in ruil voor rente, een cadeau of de eer.

In dit artikel op sprout.nl vind je nog meer informatie en ook een paar links naar bekende crowdfunding sites.

 

Tips:

  • Bekijk wat je per jaar kan terugbetalen en stem daar het bedrag lening op af. Maak een mix tussen donaties, wederdienst in natura en harde geldlening.
  • Als je lokaal geldt inzamelt, bijvoorbeeld als winkelier, bedenk dat mensen jou het geld gunnen en er niet in zitten voor het rendement.
  • Bedenk ludieke tegenprestaties: een overnachting in je hotel, een goed gevulde snoeppot voor een jaar of een wekelijks kaasplankje.

 

Kredieten

Het kan zijn dat je tijdelijk geld te kort komt. Daarvoor zijn gespecialiseerde kredietbedrijven, alhoewel veel banken natuurlijk al krediet leveren (“rood” staan). Een krediet is een kortlopende lening of een lening die je continu opneemt en aflost (en vervolgens weer opneemt).

 

Er zijn ook bijzondere vormen van kredietverlening. Bijvoorbeeld “factoring” waarbij je de openstaande facturen verkoopt. Bij deze vorm van financiering betaalt de kredietverschaffing jouw verkoopfactuur direct en zorgt vervolgens zelf voor de inning van de factuur (en loopt dus ook het risico).

 

Tips:

  • Kredieten zijn korte termijn financiering en zijn vaak verhoudingsgewijs duur
  • Denk na over de indruk die het kan wekken bij een opdrachtgever of klant
  • Als je het structureel nodig hebt, heroverweeg dan de vorm. Ga alsnog echt lenen of misschien moet je je afvragen of je bedrijfsmodel wel voldoende levensvatbaar is.

Welke vorm van financiering kies je?

Er zijn nog meer vormen van financiering en er worden vaak combinaties toegepast: aandelen in combinatie met een (achtergestelde) lening bijvoorbeeld. Welke vorm van financiering het beste is, hangt af van je persoonlijke en bedrijfssituatie.

Wil je gaan investeren en kun je het niet zelf financieren? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp