Focus, focus, focus

focus
Het kan niet voldoende benadrukt worden, focus op een doel is een extreem belangrijke succesfactor bij alles.
De meeste startende, maar ook veel gevorderde, ondernemers kunnen in een uur meer ideeën spuien dan in een jaar uit te voeren. En dat is ook hun kracht: creativiteit, energie en passie. Maar het is niet voor niets dat Virgin’s Richard Branson ooit zei: “Business opportunities are like busses, there is always another one coming”.

Te veel ideeën als excuus om helemaal niets te doen

Teveel ideeën levert niet alleen de-focus op, maar kan ook als excuus gaan gelden om helemaal niets te doen. Met name bij doorborduren op een thema. “Als we dit doen, dan kunnen we ook gelijk dat, maar laten we eerst…..”. Zolang één schakel ontbreekt gebeurt er helemaal niets! Zo zijn het zeker techneuten, en in het bijzonder software engineers, waarbij het nooit af is (het kan altijd mooier)!
Voor ondernemers, zeker de kleinere liggen er zoveel mooie kansen voor het oprapen, het ene is nog niet uitgevoerd of het andere reeds opgepakt. De verkoop wordt wel ter hand wordt genomen, terwijl de backoffice nog niet klaar is. Nieuwe klanten worden met veel energie gescoord, maar bestaande vallen aan de achterzijde weer van de kar. De markt is nog niet uitgemolken of de volgende bestormd en de thuismarkt verwaarloosd.
Het is, zeker in de automatisering, een wankel evenwicht. Wanneer is het ver genoeg, wanneer moet de verkoop beginnen, wanneer kan ik weer verder. Bij ondernemen gaat het vaak om de “gut feeling”, en onderschat dat onderbuik gevoel niet. Maar een eenvoudig sommetje of minstens sparren met een aantal kritische vertrouwelingen kan soms net het verschil tussen succes en falen bepalen.

Maak een keuze en voer het plan uit!

Kortom, maak een keuze, maak een plan en voer het helemaal uit. Maar blijf wel kritisch, een plan om rechtdoor te gaan, maar na een week blijkt er een gat in de weg te zitten, vraagt om bijstelling. Formuleer een langer termijn doel, en blijf daarop richten. Met een helder doel kom je altijd ergens, en vaak in de buurt van je originele doel!
Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp