Recensie: NO Budget Marketing

NO budget marketing

Boekrecensie: No Budget Marketing van Jos Burgers.

Veel mensen zullen bij het lezen van de titel van dit boek op het verkeerde been gezet worden. Je denkt al snel dat het gaat om marketing die geen geld kost. Dit is echter niet het geval, alhoewel het wellicht goedkoper is wil no budget marketing vooral effectiever zijn.

No budgetmarketing wil effectieve marketing

Dit bereikt zij door het inzetten van bestaande klanten als belangrijkste verkopers, of eigenlijk als ambassadeurs. Het heeft daarmee ook wel overeenkomsten met de Duct Tape Marketing van John Jantsch.

Het boek begint met het omschrijven wat no budget marketing nu eigenlijk is en, wellicht belangrijker, waarin het verschilt met traditionele, oftewel budget-, marketing.

No budget marketing staat voor “het vinden en binden van klanten door gebruik te maken van de eigen unieke ervaringen en die van anderen in plaats van het maken van reclame”.

Het verschil met “budget marketing” zit er vooral in dat daar de reclame of massamedia juist een centrale rol speelt.

No budget Marketing Piramide

no-budget-marketing 2

Het verschil met budget marketing wordt uitgelegd aan de hand van de No Budget marketingpiramide met de vijf niveaus van geloofwaardigheid. Deze geloofwaardigheid wordt uitgezet tegen de informatiebronnen zoals “de eigen ervaring” (uiterst geloofwaardig), “ervaring van derden”  (zeer geloofwaardig) en “commerciële medewerkers” (weinig geloofwaardig). Langs de andere zijde wordt dit ingedeeld van no budget via low budget naar budget marketing.

No budget marketing blaast het aloude mond-tot-mond reclame nieuw leven in.

Waarom dit moet wordt duidelijk in het tweede hoofdstuk. Aan de hand van diverse onderzoeken wordt uiteen gezet dat het oude reclame denken in veel gevallen niet meer voldoet. Met name de invloed van internet op de kennis van consumenten wordt hier veelvuldig aangehaald als oorzaak, net als de overvloed aan reclame waar we mee overspoeld worden.

Vijf pijlers voor no budget marketing

Vanaf dat moment wordt ingegaan hoe no budget marketing ingezet kan worden, en wel volgens de volgende vijf pijlers:
1. Lever onderscheidende klantwaarde
2. Overtref de verwachting van klanten
3. Investeer in ambassadeurs
4. Maak de eerste kennismaking onvergetelijk
5. Laat potentiële klanten ervaring met u opdoen

Als je dan eenmaal volgens deze pijlers werkt kunnen we dit verder gaan optimaliseren door (meer) met klanten te werken, klachten omzetten in complimenten, het verder verstreken van mond-tot-mondreclame en last but least: investeer vooral in waardevolle klanten.

Investeer vooral in waardevolle klanten

Jos Burgers betoogt al vroeg in het boek dat het geen boek tegen reclame is. Dit maakt hij duidelijk in het laatste hoofdstuk waarin hij een brug slaat tussen de traditionele marketing middelen en de no budget marketing. Het gaat er dan met name om om een eenduidige boodschap te verkondigen.

Wat is mijn mening over het boek No Budget Marketing?

Jos Burgers schreef met het boek no budget marketing een toegankelijk en helder verhaal over hoe marketing ook kan. Aan de hand van vele voorbeelden, al dan niet fictief, geeft hij praktische handvatten. Ook wordt veel geput uit (wetenschappelijke) onderzoeken en publicaties. Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met een korte samenvatting welke acties je zelf kunt ondernemen binnen je eigen bedrijf.

Het is een toegankelijk en praktisch boek dat zeker een plaatsje verdient op de boekenplank van iedere ondernemer.

Over de auteur Jos Burgers

Jos Burgers (1951) heeft bedrijfseconomie gestudeert aan de universiteit van Tilburg. Hij is een decenium lang werkzaam geweest in marketing- en verkoopfuncties in een technische groothandel waarna hij even zolang als docent marketing en marktonderzoek voor Fontys Hogescholen te Eindhoven werkte. Daarna adviseerde hij vele bedrijven op het gebied van strategie, marketing en klantgerichtheid. Op dit moment is Jos Burgers een veel gevraagd spreker en heeft hij bestsellers op zijn naam staan zoals Industriële marketing, Relatiebeheer als Groeistrategie, Professionals & Relatiemanagement, Zeven marketingwetten voor professionals, No Budget Marketing en Klanten zijn eigenlijk nét mensen!

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp