Boek: Het grote lobby boek

Iemand duwde mij Het Grote lobbyboek in handen en gaf aan dat ik het beslist een interessant boek zou vinden. Ik vroeg me af waarom, want ik ben ondernemer, en geen lobbyist. Toch ben ik het boek, bestaande uit vijftien hoofdstukken gaan lezen.

Samenvatting

De eerste tien zijn voor ondernemers en managers beslist de moeite van het lezen waard.  In de eerste hoofdstukken leert de lezer over het opstellen van de lobbyboodschap en het maken van een lobbyplan.  De lobbyboodschap is die ene pakkende zin, of paar zinnen, waarmee uw boodschap helder wordt overgebracht. Bij het lobbyplan denkt u na over de wijze waarop u uw boodschap het beste naar voren kun brengen.

Om nu niet met de mond vol tanden te staan bij een gesprek, krijgt u in hoofdstuk vier een aantal tips over hoe een lobbygesprek te voeren. De tip die me hierbij het meest is bijgebleven is de tip om slechts twee goede argumenten te geven om uw boodschap uit te dragen. Meer argumenten verraden onzekerheid.  Hoofdstuk vijf gaat in op het werkbezoek. Ook hier weer heerlijk praktisch, van hoe een uitnodigingsbrief eruit ziet tot hoe u gaat zitten.

In hoofdstuk zes leert u hoe u uw netwerk kunt uitbouwen. Wist u bijvoorbeeld al hoe u de contacten die u opdoet bij een receptie kunt omzetten in warme relaties die uw standpunt met plezier naar buiten brengen? Na het lezen van dit hoofdstuk weet u het in ieder geval wel.

Lobbyen gebeurd niet alleen face to face, maar natuurlijk ook via de media. Enkele basistips die hierover in hoofdstuk zeven gegeven worden zijn:

  • zorg dat u iets nieuws vertelt;
  • belicht beide kanten van het verhaal;
  • zorg voor meerdere artikelen;
  • kies een relevant medium;
  • bedenk dat tegenwoordig nieuws langer onthouden wordt dan vroeger.

U kunt natuurlijk in uw eentje lobbyen. Effectiever is om hierin de samenwerking te zoeken met anderen. Deze samenwerking kan betaald, vrijwillig, tijdelijk of langdurig zijn.  De samenwerking zal wel uw aandacht nodig hebben om effectief te zijn. En natuurlijk staat ook bij lobbysamenwerkingen vertrouwen voorop. Openheid, eerlijkheid en geen onaangename verrassingen zijn hierbij kernwoorden.

Hoofdstuk negen gaat dieper in op de verschillende manieren waarop u informatie kunt achterhalen. Daarnaast is er aandacht voor de wijze waarop u de invloed van vrienden en vijanden in kaart kunt brengen. Belangen en drijfveren van de anderen in kaart brengen is hierbij essentieel.

Vanaf hoofdstuk tien gaat het boek dieper in op binnenkomen bij ambtenaren, Tweede of eerste kamerleden of zelfs de koning, de ethische vraagstukken die bij lobbyen komen kijken, hoe lobbyen intern in de organisatie te verkopen en het meetbaar maken van lobby effecten. Interessant als u daadwerkelijk lobbyist wil worden, maar als manager of ondernemer meer hoofdstukken om door te bladeren, dan om grondig te lezen.

Oordeel

In “het grote lobby boek” krijgt u heel concreet toepasbare tips die bijna gegarandeerd leiden tot een groter aantal ambassadeurs en klanten voor uw organisatie. Als u in plaats van lobbyboodschap ‘elevator pitch’ en in plaats van ‘lobbyplan ‘marketingplan’ leest, is  dit boek  een echte aanrader voor ondernemers die hun product of dienst willen verkopen op een effectieve manier.

Ook voor managers die hun invloed in de organisatie willen vergroten en hun visie graag meer naar voren zien komen in het strategisch beleid zouden dit boek beslist moeten lezen.

Over de auteurs

Zowel Erik van Venetië als Jaap Luikenaar zijn lobbyist. De eerste werkzaam bij Berenschot communicatie, de laatste in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam.

Bestel het boek nu op managementboek.nl

Nieuwsgierig en geen tijd om het hele boek te lezen? Kijk dan op www.lobbyboek.nl

Meer lezen

Wat is jouw stip op de horizon?

Boekrecensie: Hondenbrokken

Gratis E-book: En nu de klanten nog

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp