Boek: Eckart’s notes

Te vroeg gestorven dwarsdenker Wintzen heeft in Eckart’s notes op een heel plezierige wijze zijn visie op organisaren en groei neergezet. Zijn celfilosofie is nog steeds bijzonder, en zover doorgevoerd als in die tijd bij BSO kan ik me haast niet voorstellen. Ik heb gehoord dat een firma als YACHT de term “barbecue fähig” hanteert, als de club te groot wordt om gezellig te bbq-en moet je hem splitsen. Maar ik weet niet of zij op dezelfde manier de autonomie van de cel zo groot maken.

Uiteraard zat de tijd mee, automatisering in de jaren ’80. Ook is automatisering bij uitstek een vakgebied waar de filosofie goed toepasbaar is denk ik. Maar het is toepasbaar bij elke professionele organisatie, organisaties met hoogopgeleid personeel die door de klanten “in persoon” ingehuurd worden. Maar zoals Eckart zelf constateert bij de overname van (fusie met) philip’s Origin, het moet ook in de mensen zitten. Je kunt het gedachtengoed niet zo maar ergens implementeren.

Wat het boek mede zo aantrekkelijk maakt is de stijl. Eckart schrijft ontwapenend, het lijkt een persoonlijk en eerlijk verhaal. En zoals het een nederlander betaamt toch ook met de nodige bescheidenheid, zelfreflectie en fouten toegegeven. Geen enkele onderneming is louter een succesverhaal!

De vormgeving van het boek verdient ook een vermelding. Het staat vol met handgeschreven opmerkingen en dat soort zaken. Hierdoor lijkt het meer een notitieboek en draagt het bij aan de laagdrempeligheid.

Het boek kun je bestellen bij managementboek.nl
eckart-wintzen-eckarts-notes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp