5 tips om feedback te geven

tips om feedback te geven

Hoe vaak gebeurt het niet: je bent lekker aan het werk, het schiet op. Alleen nog de input van die ene collega verwerken. En ja hoor, die is weer eens te laat met zijn input. En weer loop je een deadline mis, omdat een ander zijn werk niet naar behoren doet.

Of om je opdracht op tijd af te ronden, heb je toch echt vandaag een beslissing van je opdrachtgever nodig over het ontwerp. En weer wordt de beslissing uitgesteld. Zo komen je andere projecten in gevaar.

Of je partner vraagt wat je vindt van zijn of haar nieuwe kleren. Je geeft je eerlijke mening, en je partner loopt vervolgens verbolgen weg.

Wat wordt vaak gedaan bij feedback geven? En waarom werkt het niet?

 

Een veel gekozen oplossing in dit soort situaties is ‘slikken’. Hierbij laat je irritatie niet blijken, om de goede lieve vrede te bewaren. Effectief? Nee, want de volgende keer zal de ander weer net zo handelen, en ben je weer net zo geïrriteerd.

Een andere mogelijkheid is dat  je ‘ontploft’. Deze mogelijkheid volgt vaak op te veel ‘slikken’. Zonder enige nuance laat je je ongenoegen blijken. De ander schrikt van je felheid, kruipt in zijn schulp, of gaat er juist tegenin. In beide gevallen is de relatie tussen jullie beiden verstoord.

Vijf tips om feedback te geven

 

Omdat slikken noch ontploffen werkt in situaties waar je niet tevreden bent over de acties van de ander, krijg je hier vijf tips waarmee je de ander wèl kunt bewegen te veranderen.

 

Tip 1. Wees feitelijk

Beschrijf wat je hebt gezien, of op dit moment ziet. Je kunt hierbij vragen of de ander het eens is met hetgeen je beschrijft.

 

“Vandaag is de derde keer deze week dat je om tien over negen hier bent. De afspraak is dat je er bent om acht uur.”

 

“Dit is het vierde paar laarzen dat je hebt gekocht deze maand. Dat klopt toch?”

 

Tip 2 2. Geef aan wat het gedrag van de ander met je doet.

 

“Ik vind het erg vervelend dat je ruim een uur te laat bent. Het irriteert me, omdat ik steeds boze klanten aan de lijn krijg.”

 

“Ik vind het fijn dat je veel aandacht aan je uiterlijk besteed. Tegelijkertijd ben ik bang dat er straks niet genoeg geld is om op vakantie te gaan.”

 

Tip 3. Geef aan wat je wel wilt.

Zo weet de ander wat je verwacht. Hierbij is het belangrijk dat de ander de mogelijkheid krijgt om aan te geven of hij/zij aan die verwachtingen kan en wil voldoen.

 

“Ik wil graag dat je je houdt aan de afspraak om om acht uur aanwezig te zijn.”

 

“Ik wil graag een bedrag afspreken dat we ieders iedere maand sparen, zodat we van de zomer samen op vakantie kunnen.”

 

Tip 4 Feedback zegt net zo veel over jezelf als over de ander

Hou in gedachten dat de feedback die je geeft evenveel over jezelf zegt, als over de ander. Wat leert je over jezelf in deze situatie? Door open te staan voor andere visies en mogelijkheden om te leren, kan uw (mensen-)kennis groeien en kun je je (levens-) ervaringen verbreden.

 

Jan die altijd punctueel op tijd is, irriteerde zich aan Stephan die regelmatig te laat kwam. Uiteindelijk besloot Jan te vragen waarom Stephan elke keer te laat kwam. Het bleek dat Stephan zich wat minder liet leiden door de klok, en wat meer door het gesprek. Jan realiseerde zich dat Stephan inderdaad vaak ook langer met Jan overlegde, dan de vergadering officieel duurde, zeker als ze geïnspireerd waren geraakt. Jan besloot daarop om ook wat flexibeler te worden, en zich wat meer te richten op het moment zelf. Wel belt hij als hij wat later is naar zijn volgende afspraak.

 

Tip 5 Feedback is een cadeautje

Elke feedback die je geeft, of deze nu negatief is, of positief, is een cadeautje. En net als met fysieke cadeautjes, is het aan de ontvanger wat hij of zij ermee wil doen. En net als met cadeautjes is het aardig dat je de moeite neemt om feedback te geven. Het is het gebaar en de intentie dat telt, niet de waarde van het cadeau.

Dit zijn onze vijf tips om feedback te geven. Heb jij nog tips of ervaringen met feedback geven of ontvangen?

Meer weten over feedback geven?

We verzorgen regelmatig workshops over feedback geven en ontvangen. Klik hier voor meer informatie.

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp