Wat jij kan leren van collega ondernemers

Kosten besparen

We zijn op bezoek bij Erica* , mede-eigenaar van een bedrijf in de elektro- en installatiebranche. Vol trots leidt ze ons rond. De andere ondernemers stellen vragen aan haar en haar werknemers. Na de rondleiding gaan we zitten in de vergaderkamer: de bijeenkomst start.

Als gastvrouw is Erica de voorzitter, ik ben enkel aanwezig als gespreksleider. Erica start de bijeenkomst met een presentatie over haar bedrijf. Vol trots laat ze zien hoe ze de afgelopen 15 jaar zijn gegroeid van een eenmanszaak, naar een BV met 25 medewerkers. Ze vertelt dat de BV de afgelopen jaren een uitstekende omzet heeft gedraaid. Echter, de kosten rijzen de pan uit. Dus bezuinigen zal nodig zijn, maar hoe en waar?  En natuurlijk zonder dat de kwaliteit en de werksfeer achteruit gaan. Ze eindigt dan ook met de volgende vraag die ze de andere ondernemers wil voorleggen: Waar zitten mogelijkheden om te besparen?

De andere ondernemers stellen vragen aan Erica: Waar zitten de grootste kosten? Hoe is ze daar achter gekomen? Welke maatregelen zijn al genomen? Hoe is de omzet de afgelopen jaren gegroeid?’ Erica geeft op elke vraag antwoord en komt uiteindelijk zelf tot de conclusie ‘ misschien kunnen we de werkprocessen verbeteren. Ik krijg de indruk dat hier nog wel eens de oorzaak kan zitten van de hoge kosten.’

Een van de andere aanwezige ondernemers vraagt nog even door. Hij wil graag zeker weten dat de hoge kosten niet tijdelijk zijn, een soort groeistuip. Hij vertelt hoe hij zo’n periode heeft gehad, en dat de banken nauwelijks meer vertrouwen hadden in het bedrijf. Maar hij gelukkig wel, want nu staan de zaken er beter voor dan ooit. Het doorvragen levert het inzicht op dat de werkprocessen bij Erica’s bedrijf niet zijn veranderd, ondanks dat het aantal klanten sterk toenam. Een keer goed kijken naar de manier waarop bestellingen worden aangenomen, producten gemaakt, afgeleverd, en facturen gestuurd, kan dus geen kwaad.

Erica geeft aan open te staan voor het analyseren van de werkprocessen. Maar hoe ze daar de tijd voor moet vinden? En los daarvan: hoe analyseer je werkprocessen eigenlijk?

Een van de ondernemers geeft aan dat iemand uit zijn netwerk een lean sixsigma blackbelt specialist is: iemand wiens werk het is om processen te analyseren en optimaliseren. Deze persoon werkt voor een percentage van de bezuiniging. Hij biedt aan om het contact tussen hem en Erica te leggen. Erica neemt het aanbod graag aan.

Drie maand later koppelt Erica terug aan de leden van de kenniskring wat de opbrengst is: een besparing van 30 000 euro op het productieproces. ‘ Je snapt,’ zegt Erica, ‘ dat hij nu de andere processen in de organisatie ook aan het analyseren is. Ik heb er alle vertrouwen in dat we voor het eind van het jaar het winstpercentage omhoog hebben gekregen. En nog mooier, door de procesverbeteringen is de levertijd naar de klant verkort met 20%, waardoor onze positie in de markt ook nog eens is verbeterd.’

 

Wilt u ook

  • leren van uw eigen ervaringen en die van anderen?
  • (werk-)problemen op verschillende manieren bekijken en analyseren?
  • bewust worden van uw eigen aandeel in ontstane situaties?
  • haalbare en praktische oplossingen vinden?
  • uw netwerk vergroten?

 

Schrijf je nu in!

 

* Uit privacy overweging zijn de namen en bedrijfsgegevens in dit artikel verzonnen, de inhoud van de cases zijn gebaseerd op de werkelijkheid.

 

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail