Stem gebruiken om echt impact te maken?

Stem gebruiken om je boodschap met meer impact over te brengen

Hoe kun jij je stem gebruiken om echt impact te maken?

Voice-power: feel the power, enjoy the response

De meeste sprekers beschouwen hun stem als iets vanzelfsprekends… de focus ligt vaak op de inhoud. Jammer want de manier waarop je klinkt en spreekt bepaalt voor een groot deel of je verhaal blijft hangen, je je publiek raakt en overtuigt. Bewust je stem gebruiken is dus het advies.

Stem als drager

Je stem is natuurlijk ten eerste “drager” van je woorden, transportmiddel van je boodschap. Als je slecht verstaanbaar bent, monotoon of weinig energiek spreekt, zal ook een interessant verhaal aan de aandacht ontsnappen. Ga zelf maar eens na hoe een stem en spreekstijl van een spreker uitnodigen om te blijven luisteren of niet. Hoe graag luister je naar deze spreker?

En hoe vind je deze?

Wat is nu het verschil?

your voice is the heart of everything you say

Stem als expressiemiddel

Naast drager van je woorden is je stem een krachtig expressiemiddel om je publiek echt mee te nemen in jouw verhaal. Door te variëren in toon, volume, intonatie, dynamiek, volume en stilte creëer je een natuurlijke spanningsboog en kun je je verhaal tot de verbeelding laten spreken! Je stem verklankt de lading van de woorden, benadrukt de structuur, de importantie van je boodschap…

Maar ook voor jou als spreker biedt je stem een mooi instrument om met meer rust en ontspanning te spreken en met vertrouwen voor je publiek te staan. Door bewust je stem gebruiken, voel je dat het spreken verbonden is met lijf en je ademhaling. De stem klinkt het beste als stem, adem en lichaam optimaal samenwerken. Als je dit principe ervaart, vergroot het je présence, je verbinding in het moment. Spreken in de flow, met je adem als kompas om vrij en kleurrijk te spreken geeft je vertrouwen en plezier in het presenteren!

Vrijheid in je verhaal

Tenslotte …als je met meer vertrouwen, plezier en flair durft te spreken geeft dit je ook meer vrijheid in je verhaal, in woordkeuze en vorm. Je bemerkt dat er misschien maar een aantal slides zijn die echt VISUEEL wat toevoegen, en dat bullet points  vervangen kunnen worden door beeldende spreektaal of een anekdote. Als je wat wil lezen koop je maar een boek.

Je stem gebruiken is creatief uitademen, je stem is een prachtige krachtbron om je verhaal kleur en kracht te geven.. De respons van je publiek is het grootste meetbare succes!

Als je eenmaal het zenden van informatie durft los te laten, en vol afstemt op je zelf en je publiek, klinkt er jouw verhaal, word jij je verhaal!

Tips

Zes tips  om je goed gestemd je presentatie voor te bereiden:

 1. Train je adem -en lichaamsbewustzijn.
  Dit kan door vijf minuten per dag bewust adem te halen of bijvoorbeeld te mediteren.
 2. Train je stem, doe een cursus theatersport, neem zangles en ontdek je stem. Train jezelf in bewust je stem gebruiken.
 3. Neem jezelf regelmatig op en luister jezelf terug.
  Gebruik hiervoor een gedicht, krantenartikel of je presentatie: Klink jij zoals je wilt
  overkomen en is je spreekstijl duidelijk, boeiend en inspirerend om naar te blijven luisteren?
 4. Luister en observeer en leer van goede sprekers. Genoeg inspiratie op TED (x)
 5. Houd een logboek bij van anekdotes, persoonlijke gebeurtenissen en train jezelf in het vertellen!
  Een persoonlijke noot maakt jouw presentatie tot jouw verhaal!
 6. Maak veel vlieguren in bewust je stem gebruiken: just practice, practice, practice….

Door het bewust trainen van je stem, ga je bewust je stem gebruiken. Dit geeft je naast een krachtige en expressieve stem, ontspanning en meer vrijheid in het spreken.

Meer lezen

Gratis E-book: En daar sta je dan

Hou je stem sterk

Bestemming bereikt, publiek kwijt

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp