Boek: Onze ijsberg smelt – verandermanagement

verandermanagement

Om elf jaar na dato nog iets te zeggen over een boek is misschien wat vreemd, maar het boek “Onze ijsberg smelt” is het waard. Het is namelijk een uitermate vermakelijk boek met een heldere les over verandermanagement. Geen ingewikkelde modellen en theorieën, maar gewoon een verhaal wat voor iedereen die wel eens in een veranderingstraject betrokken is geweest herkenbaar zal zijn. En waaruit je waardevolle lessen kunt halen, als je op het punt staat een veranderingstraject in te gaan.

Het verhaal

Het verhaal gaat over een pinguïn kolonie die op een ijsberg in de zuidelijke IJszee leeft. Binnen de pinguïn kolonie is alles goed geregeld en er is een heldere organisatie structuur. Maar dan is er pinguïn Fred. Pinguïn Fred ontdekt iets verschrikkelijks: de IJsberg gaat breken.

Het verhaal vertelt vervolgens hoe Fred moet lobbyen om aan de leiderschapsraad duidelijk te maken wat er gaande is. Als de leiding eenmaal overtuigd is, althans de belangrijksten, moet een plan gemaakt worden hoe de rest van kolonie op het naderende onheil voor te bereiden. Of zou het juist geheim moeten blijven?

Het boek gaat verder over het kiezen van een oplossing, het zoeken naar alternatieven. Er wordt een plan gekozen en “verkocht” aan de kolonie en vervolgens moeten vele tradities uit de cultuur van de pinguïns op een slinkse wijze doorbroken worden.

Met vallen en opstaan voeren ze het plan uit, gaan ze met weerstand om en wordt de verandering tot een succes gebracht. Uiteindelijk moet zelfs de structuur van de leiderschapsraad er aan geloven. Kortom, de verandering is pas compleet als iedereen aan de beurt is geweest.

En ze leefden nog lang en gelukkig.

Een fabel?

Maar waarom moet een verhaal over verandermanagement in de vorm van een fabel verteld worden? Een fabel leest gewoon leuker dan een droog theorie boek. Het kan ook door iedereen gelezen worden, met iedere achtergrond.

De lessen over verandermanagement

De lessen die we kunnen leren over verandermanagement worden aan het einde van het boek nog even praktisch samengevat:

 1. Bereid de weg voor:
  1. Creëer een gevoel van urgentie
  2. Verzamel een leidend team
 2. Maak een plan van aanpak:
  1. Ontwikkel een visie en strategie voor de verandering
 3. Zorg dat het gebeurt:
  1. Communiceer
  2. Maak het anderen mogelijk te handelen
  3. Genereer korte termijn successen
  4. Houd het tempo hoog
 4. Bestendig de nieuwe situatie:
  1. Creëer een nieuwe cultuur

Conclusie

Het kleine boekje “Onze ijsberg smelt” is een uiterst vermakelijk boekje. Eenvoudig en toegankelijk geschreven en makkelijk leesbaar. De nog geen 150 bladzijden zijn ideaal om een keer op een rustig moment in het weekend door te lezen.

De lessen die het boek ons leert zijn uitermate serieus en belangrijk voor iedereen die met verandering te maken heeft. Het zou misschien wel verplichte kost moeten zijn voor iedereen die voor het eerst in een leidinggevende positie te maken krijgt met verandering.

Kortom, een aanrader.

Over de auteurs

John P Kotter is een expert op het gebied van leiderschap verbonden aan de Harvard Business School. Zijn bestseller “Leading Change” wordt gezien als de “Bijbel van verandering” voor managers over de hele wereld.

Holger Rathgeber ontwikkelde een training over een pinguïn kolonie op basis van Kotters gedachtegoed. Momenteel werkt hij bij Becton Dickenson, een toonaangevend internationaal bedrijf in medische technologie.

Bestel direct op managementboek.nl

Onze ijsberg smelt

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp