Familiebedrijf is ruggengraat van de economie

Vandaag stond in de Volkskrant een bericht over familiebedrijven. Ze zijn betrouwbaar en degelijk, maar tegelijkertijd ook kwetsbaar. Vooral tijdens de overdracht naar een nieuwe generatie. Dan kan volgens Professor Pursey Heugens van ECFB, de kracht van het familiebedrijf juist zijn zwakte worden.

Opvolging familiebedrijven lastiger dan gedacht

De opvolging van de directeur-oprichter blijkt vaak lastiger dan gedacht.  Uit onderzoek van ECFB blijkt dat slechts 30 procent van de familiebedrijven  de eerste generatiewisseling overleeft. De tweede slachting vindt plaats na de tweede opvolging: Nog maar 13 procent van de familieondernemingen overeind. En daarna wordt het niet beter: slechts 3 procent overleeft het aantreden van de vierde generatie.

Wat gaat er mis met opvolging binnen familiebedrijven?

Familiebedrijven zijn vaak opgericht door een rasechte ondernemer met visie. De tweede generatie is niet altijd even ondernemend als de eerste. Ook heeft de tweede generatie te maken met hooggespannen verwachtingen: het bedrijf moet wel voort blijven bestaan. De angst om niet aan de verwachtingen te voldoen, kan verlammend werken.

Daarnaast gebeurt het maar al te vaak dat de eerste generatie zich nog (te) lang bemoeit met het bedrijf. Hierdoor heeft de tweede generatie te weinig vrijheid om ondernemend te zijn, en nieuwe paden te bewandelen.

Heb jij al nagedacht over je bedrijfsopvolging?

 

 

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail