ERP: Verliefd, Verloofd, getrouwd…. en soms….

ERP: just married

Het zoeken, vinden en implementeren van een automatiseringssysteem, bijvoorbeeld ERP, toont veel overeenkomsten met het verloop van een relatie.

Flirt

Na enig puberaal flirten met een excel sheetje ontstaat in een bedrijf de behoefte aan een serieuze oplossing, een langdurige relatie. Het bedrijf gaat daten! Het bezoekt een beurs, netwerkt eens bij collega’s en ontmoet op die manier allerlei potentiële kandidaten. Na enige tijd ontdek je dan wat je voorkeuren zijn.

Verkering

Met die voorkeuren wordt er gerichter afgesproken. Er volgen gesprekken, wellicht zelfs een avondje uit in de vorm van een demo en met een intensieve workshop is de verkering aan. Sommige bedrijven zijn volledig monogaam anderen  gaan regelmatig vreemd en veranderen vaak van liefje. Je ziet al gelijk dat liefde blind maakt. Zodra een bedrijf mentaal gekozen heeft vervaagt de kritische blik en worden onvolkomenheden met de mantel der liefde bedekt. Deze relatie zal slagen!

Samen

En dan is het zover, het wordt tijd om serieus samen te gaan wonen. En omdat we traditioneel zijn gaan we ons eerst verloven. Er wordt allereerst flink onderhandeld over de bruidschat, hetgeen soms een behoorlijke domper op de feestvreugde kan vormen, maar vaak mondt het uit in een officiële verloving. Tijd om de bruiloft te plannen, de implementatie vangt aan.

Trouwen

Er wordt een ceremoniemeester gezocht die het geheel gaat begeleiden. Soms is dit een goede bekende, soms een echte betaalde weddingplanner. De relatie wordt menigmaal op de proef gesteld, het kiezen van de ringen, wie mag wel op het feestje komen en wie niet. Vaak vinden in deze periode de eerste dieptepunten in de relatie plaats. De ware aard van de aanstaande komt aan het licht, twijfel slaat toe. Regelmatig zijn er gesprekken nodig om de zaak uit te praten. En wat nog erger is, het is allemaal te kort dag. De oorspronkelijk zo mooi gekozen trouwdatum wordt keer op keer uitgesteld.

Live

Maar op een dag is het grote feest daar, de bruiloft. Het bedrijf gaat live met zijn zorgvuldig geïmplementeerde ERP systeem. Die dag is het één groot feest, niets staat geluk nog in de weg. Dat de bruidstaart toch slechts uit 2 verdiepingen bestaat in plaats van de afgesproken 3 zal de pret niet drukken. En de band blijkt ook te bestaan uit 2 zangeressen en een computer in plaats van een volledige line-up. Maar een feest is het, we zijn live met onze ERP liefde voor het leven!

En als je dan eenmaal getrouwd bent is alles beter, is de verwachting. In veel opzichten is dat ook zo. Toch moet men niet vergeten dat er altijd gewerkt moet worden aan een relatie. Je moet blijven investeren, nieuwe dingen proberen, aanpassen aan veranderende omstandigheden. Maar als beide partijen er serieus voor gaan, staat niets een langdurige relatie in de weg.

Scheiden?

Soms echter valt het echt tegen, zijn er meer teleurstellingen dan geluksmomenten. De relatie verslechterd en op enig moment besluiten de echtelieden om uit elkaar te gaan. Soms wordt eenzijdig de handdoek in de ring geworpen, soms zijn beide partijen het er over eens dat het beter is. En helaas, net als in het echte huwelijkse leven is scheiden duur. Het is een desinvestering, terug naar af, een desceptie. Dit had niemand vooraf gewild. In sommige relaties gaat men als volwassenen uit elkaar, in anderen eindigt het in een vechtscheiding waarbij het moddergooien niet van de lucht is.

Een ERP selectie en implementatie is net als een menselijke relatie, met vele ups en downs en vraagt van beide partijen vasthoudendheid maar ook vergevingsgezindheid, en de wil om er samen wat moois van te maken

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp