Boek: Hondenbrokken van Jos Burgers

Hondenbrokken - Jos Burgers

Boekrecensie: Hondenbrokken van Jos Burgers (2010)

ofwel, waar worden klanten écht gelukkig van?  

 

Jos Burgers is een bekende schrijver en spreker over verkopen en marketing. Hij is vooral bekend van het onderwerp “gaten en boren” waarin hij op inspirerende wijze uitlegt waarom je geen boren moet verkopen maar de klant aan gaten moet helpen.

 

Het boek “Hondenbrokken” gaat door op dit thema en geeft handvatten om tot deze betere klantbenadering te komen. Doordat het geschreven is als business roman, leest het heerlijk weg op een zondagmiddag in de tuin.

Samenvatting

In het boek ontdekt de eigenaar van een dierenwinkel, Tim genaamd, samen met zijn medewerkers vijf wetten en vijf B’s.

Om met de wetten te beginnen, de eerste wet luidt ‘ Helpen verschilt per klant’ . Niet iedere klant wil hetzelfde. Je zult de klant dus moeten vragen wat hij wil.

De tweede wet houdt in dat helpen niet hetzelfde is als doen wat de klant vraagt. Klanten vragen soms om een oplossing die hun probleem niet gaat oplossen. Doorvragen is dus het devies.

‘Helpen is ook hulp bieden als je nee moet zeggen’  is de derde wet. Als het niet kan zoals de klant graag wil, is het zaak samen te kijken naar wat er wel mogelijk is.

Ongevraagd advies geven en hulp bieden is de vierde wet. Deze is wel risicovol, want niet iedere klant zit erop te wachten. Eerst vragen dus of de klant op advies zit te wachten, voordat u de hulp geeft.

Zelfreflectie (de vijfde wet) is ook bij het helpen van mensen belangrijk: blijf vooral nadenken of de klant nog beter geholpen kan worden, en vraag dit ook aan de klant.

Het opvolgen van de wetten kan klantvriendelijk en klantonvriendelijk. Vanzelfsprekend raadt Jos aan dit vooral klantvriendelijk te doen. En om je hierbij op weg te helpen geeft hij als tips de vijf B’s :

  • Begroet de klant;
  • wees Beleefd;
  • Bedien snel;
  • Bedankt de klant
  • Besluit vriendelijk.

Oordeel:

Het boek is te lezen als roman, maar als je er echt iets aan wilt hebben, dan zul je moeten nadenken  over de betekenis  van de vijf wetten voor je onderneming. Welke problemen hebben je klanten? Op welke manier kun je ze helpen om hun problemen op te lossen?  Vraag je voldoende door, zodat je zeker weet  dat je het echte probleem oplost?  Zeg je wel eens nee tegen een klant? En in hoeverre kijk je dan naar wat er wel kan? En probeer je elke dag beter te worden?

Heb ik wat aan het boek gehad? Zeker, ik heb het direct na het lezen in praktijk gebracht. Gisteren  sprak ik namelijk een ondernemer die vast liep in een boek wat hij moest lezen om zijn kennis verder te vergroten. Het  probleem was dat het boek te saai was, zei hij. Voor mij de kans om de vijf wetten toe te passen.

Op de vraag hoe ik hem kon helpen (wet 1) gaf hij aan graag een workshop bij mij te willen volgen over het onderwerp in plaats van het boek te hoeven lezen. Maar bij doorvragen (wet 2) bleek dat het onderliggende probleem was dat hij weinig ervaring had met het lezen van wetenschappelijke boeken.  Ik kon natuurlijk mijn kennis geven in een training, maar zinvoller was het in dit geval hem te leren hoe hij een boek moest lezen (wet 3).

Hierdoor kon ik hem niet alleen helpen de kennis uit het specifieke boek tot zich te nemen, maar heb ik hem geleerd hoe hij zich kan blijven ontwikkelen, doordat ik hem leerde hoe hij dit soort boeken moet lezen (wet 4).

Vandaag ontving ik een mail waarin hij mij bedankte: het lezen van het boek was niet langer een ‘onbeklimbare berg, maar een  uitdagende heuvel’  (wet 5).

Het toepassen van de vijf wetten leidt dus tot een ander perspectief op je producten en diensten.

Over de auteur

Jos Burgers (1951) heeft bedrijfseconomie gestudeert aan de universiteit van Tilburg. Hij is een decenium lang werkzaam geweest in marketing- en verkoopfuncties in een technische groothandel waarna hij even zolang als docent marketing en marktonderzoek voor Fontys Hogescholen te Eindhoven werkte. Daarna adviseerde hij vele bedrijven op het gebied van strategie, marketing en klantgerichtheid. Op dit moment is Jos Burgers een veel gevraagd spreker en heeft hij bestsellers op zijn naam staan zoals Industriële marketing, Relatiebeheer als Groeistrategie, Professionals & Relatiemanagement, Zeven marketingwetten voor professionals, No Budget Marketing en Klanten zijn eigenlijk nét mensen!

hondenbrokken - boek
Wilt je het boek kopen? Kijk dan op managementboek.nl

Meer lezen?

Boekrecensie: NO Budget Marketing

Focus, focus, focus!

Duct Tape Marketing

Gratis E-book: En nu de klanten nog

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp