Beste bedrijven starten in de crisis

Onzekere omgeving

 

De crisis, al dan niet onszelf aangepraat, woedt al enkele jaren. Banken storten als kaartenhuizen ineen, landen met zich mee sleurend. Bedrijven verkeren in onzekere toestand en dat is geen pretje als je erin zit.

 

De sterkste overwint

 

Tegelijkertijd sluit ik me graag aan bij Darwin met zijn “Survival of the fittest”, het is een tijd waarin de goede spelers zich onderscheiden van de mindere goden. Een tijd waarin het kaf van het koren wordt gescheiden.

In meer florissante tijden van de automatisering ben ik ooit begonnen. Zeker toen de milleniumbug dreigde was het goed zakendoen. Dat is nu wel anders.

Het zal een verkoper niet snel meer gebeuren dat je eind oktober een productie bedrijf tegenkomt die zegt dat hij voor het einde van het jaar nog live wil met de belangrijkste administratieve processen en nog een serieus budget heeft ook.

 

Tegen de stroom in

 

Na de millennium wisseling bleef het nog een lange tijd zeer lucratief, maar de internet bubbel klapte in dat jaar en de gekte ging uit de markt. Op dat moment besloten wij juist een bedrijf op te richten met vernieuwende ERP software voor de projectindustrie die webbased was. Toch was een financier snel gevonden omdat het plaatje klopte.

 

Grote plannen

 

Als startende ondernemer ben je zuinig met je geld. Wij moesten echter tegen de “gevestigde orde” opboksen en voorkomen dat we als amateurs afgeschilderd werden. Ook wilden we rust en niet bij elke groeistuip verhuizen. We zijn daarom vrij snel overgegaan tot de huur van een serieus kantoor, het was onze eerste langlopende verplichting. De contracten werden feestelijk ondertekend maar bij het naar buiten lopen zagen we schokkende beelden op de TV in de hal, het was 11 september 2001.

 

Koersvast, snelheid aangepast

 

Kortom de wereld economie maakte even pas op de plaats. Uiteraard moesten ook wij onze ambitieuze plannen bijstellen, maar we hielden ons doel scherp voor ogen en zijn niet van koers veranderd. Zeker die eerste jaren was erg hard werken en waren het spannende tijden. Gelukkig door de focus, het onderscheidend vermogen en de juiste mensen zijn we gegroeid en een volwassen bedrijf geworden.

 

Afstoten ballast

 

In oktober 2008 ontstond er weer paniek in de wereld. De vulpennen die bijna het papier van het contract raakten werden acuut terug getrokken. De hand ging op de knip. Weer moesten we handelen en hebben “worst case scenario’s” opgesteld. Door deze plannen was het helder dat we in maart 2009 actie moesten ondernemen, en hebben we ons niet rijk gerekend met de kansen die wel op ons pad kwamen. We hebben ingegrepen en mede daardoor 2009 gewoon winstgevend afgesloten.

 

Storm niet over

 

De donkere wolken zijn nog steeds niet verdwenen, de economie lijkt van dip naar dip te gaan. Door het herpakken van de focus, afstoten van een niet rendabele activiteit en veel energie zit de groei bij ons bedrijf er weer flink in. Steeds meer en steeds grotere bedrijven kiezen gelukkig voor onze gespecialiseerde (ERP) software oplossing.

 

In de moeilijkste tijden starten succesvolle bedrijven

Bedrijven die weten dat het hard werken is om geld te verdienen en dat je altijd scherp moet zijn. Ondernemers die keuzes maken, onderscheidend zijn en net dan doorgaan daar waar anderen stoppen. Dat zijn de ondernemers waar ik graag mee samenwerk.

 

En jij?

Zie jij ook verschillen tussen luie bedrijven uit gouden tijden en hardwerkende maar succesvolle uit mindere tijden? Hoe koersvast ben jij?

Ik ben benieuwd!

Crisis what crisis

 

Meer lezen

5 redenen waarom je niet voor jezelf moet beginnen

 

Wat is jouw stip op de horizon?

 

Boekrecensie: Hondenbrokken

 

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp